CIP-reiniging
De CIP-reiniging kon dus korter…
Een food producent ontdekte onlangs dat de CIP-tankreinigingen 5 min. langer duurden dan voorheen. Wat bleek?
Er was kalkafzetting aan de binnenzijde van de tanks. Hierdoor duurde het iets langer voordat de gewenste CIP-temperatuur bereikt was. Na het verwijderen van de kalkafzetting was de CIP-duur weer als voorheen. Zo werd meer dan 4 uur extra productietijd per week vrij gemaakt.
The CIP trending rapportage in de HAI smart4industries software was de aanleiding voor dit onderzoek. Een klein voorbeeld van het slim gebruiken van fabrieksdata.
Het ging hier om 15 tanks, dus 15×5=75 min onnodig verloren productietijd per reiniging. De tanks werden 3 tot 4 keer per week gereinigd, dus uiteindelijk leverde dit 75 min. x 3,5 = 262 min. per week op. Meer dan 4 uur extra productietijd per week dus.
HAI*lights zijn praktische voorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata
HAI*lights zijn praktische voorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata
Een food producent ontdekte onlangs dat de CIP-tankreinigingen 5 min. langer duurden dan voorheen. Wat bleek?
Er was kalkafzetting aan de binnenzijde van de tanks. Hierdoor duurde het iets langer voordat de gewenste CIP-temperatuur bereikt was. Na het verwijderen van de kalkafzetting was de CIP-duur weer als voorheen. Zo werd meer dan 4 uur extra productietijd per week vrij gemaakt.
The CIP trending rapportage in de HAI smart4industries software was de aanleiding voor dit onderzoek. Een klein voorbeeld van het slim gebruiken van fabrieksdata.
Het ging hier om 15 tanks, dus 15×5=75 min onnodig verloren productietijd per reiniging. De tanks werden 3 tot 4 keer per week gereinigd, dus uiteindelijk leverde dit 75 min. x 3,5 = 262 min. per week op. Meer dan 4 uur extra productietijd per week dus.
Rapportages CIP-reinigingsduur, temperaturen en verbruiken
In de HAI smart4industries software worden alle reinigingen automatisch gelogd. Met een controle op de geplande en uitgevoerde reinigingen en reinigingsfrequentie. Daarnaast vindt een volledige logging plaats en rapportages van de manier waarop de reiniging is uitgevoerd: reinigingsduur, de behaalde temperaturen en de verbruiken van water en schoonmaakmiddelen.
Deze data wordt veelal uitgelezen uit andere bronnen: PLC besturing, historian, SCADA, temperatuuropnemers, etc. Ook kan hier handmatig data aan worden toegevoegd.
CIP trends en afwijkingen
Met het inzichtelijk maken van CIP-stappen, CIP-temperaturen, CIP-verbruiken en CIP-duur krijg je inzicht in trends en afwijkingen. Dit is natuurlijk in de eerste plaats van belang voor de voedselveiligheid.
Kan de reinigingstijd korter? Kunnen de verbruiken minder?
Daarnaast biedt het inzicht in mogelijkheden om kosten te besparen door het terugbrengen van overtollig gebruik van water en schoonmaakmiddelen, en onnodig lange reinigingstijden.
Een uitermate goede ondersteuning voor een kosteneffectief EN veilig reinigingsbeleid.
De CIP staat niet op zichzelf: het gaat om het totaalbeeld
De CIP-reiniging staat natuurlijk niet op zichzelf. Die is onderdeel van het grote geheel: Hoe staat het met de microbiologische uitslagen?, hoe is de productkwaliteit, zijn de opstartcontroles goed uitgevoerd? etc.
Handig is daarom dat de informatie over reinigingen in dezelfde database wordt opgeslagen als de informatie over productkwaliteit, microbiologische uitslagen van het (externe) lab, procescondities en productie-gegevens. Zo heb je een totaalbeeld van alle metingen die van belang zijn bij de beoordeling van kwaliteit en productie.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: