Zo gescand zo gedaan
Zo gescand zo gedaan
Scannen in de fabriek blijkt een fantastische oplossing voor betrouwbare productie-informatie
Nee op de foto wordt geen doos onder schot gehouden. Echt niet. Wat er wel gebeurt is het slim scannen van barcodes op de doos. Vroeger moesten operators alle codes handmatig registreren op lijsten. Dat was tijdrovend en het werkte fouten in de hand. In deze fabriek zijn ze blij dat ze de stap naar scanning hebben gemaakt: “Het scanning systeem was binnen enkele weken klaar voor gebruik, en de operators konden er snel goed mee uit de voeten”. Aldus de engineer die de introductie van het scanning systeem begeleidde.
Hij vertelt: “Operators scannen eenvoudig de codes, en de software slaat al die informatie direct op in een centrale cloud database. Zo werken operators sneller en nauwkeuriger, en zijn ze verlost van tijdrovende registraties op papier. En – zeker zo belangrijk – je voorkomt fouten en krijgt een beter overzicht op wat er precies gebeurt in productie.”
Scannen in de fabriek blijkt een fantastische oplossing voor betrouwbare productie-informatie
ERP-systemen registreren niet nauwkeurig genoeg
Verrassend genoeg is de toepassing veel breder dan alleen het registreren van grondstoffen of gereed product voor de gehele productie-batch. Want (food)fabrikanten registreren nog veel meer op de werkvloer. Dat is nodig omdat je bij elke processtap en bij elke kwaliteitscontrole moet vastleggen welke productieorder, welke artikelcode en welke batch je aan het verwerken bent. Je moet immers van elke geproduceerde batch gedetailleerd terug kunnen vinden wat de herkomst en productiedatum is van de gebruikte grondstoffen, ingrediënten en verpakkingsmaterialen. In een ERP-systeem voor de bedrijfsadministratie kun je dat vaak niet nauwkeurig genoeg bijhouden. Vaak heb je daar alleen informatie voor de gehele batch. Maar de preciezere informatie over de verschillende processtappen en tijdstippen ontbreekt.
Denk bijvoorbeeld aan voedselveiligheid: Stel dat een leverancier waarschuwt dat er een probleem is met een geleverde partij zuursel. Dan wil je precies weten in welke producten (en delen van batches) deze partij zuursel is verwerkt. En waar het naar toe is gegaan. Of je krijgt een klacht op je eindproduct. Dan wil je alles weten van de productie-batch waar de klacht betrekking op heeft.
Stapels formulieren
Gevolg hiervan is dat operators bij elke stap in het productieproces een hele serie registraties uitvoeren. Geen wonder dus dat bij veel fabrikanten dagelijks stapels formulieren worden volgeschreven met batchnummers, artikelcodes, een productiedatum, houdbaarheidsdatum, etc.
Dat beperkt zich niet alleen tot de precieze registratie van ingrediënten en gereed product. Dat gaat ook over het registreren van andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het registreren welke operator aan de lijn staat, welke analyses een extern lab moet uitvoeren of de exacte tijd dat een dosering is toegevoegd. Al die zaken kun je nu eenvoudig scannen in plaats van handmatig bijhouden.
Handig scannen en rapporteren
Zo is er voor elke werkplek op maat gesneden HAI*PDA software voor het scannen van de barcodes en QR-codes. Die is dus aangepast voor elke afdeling: bijvoorbeeld de afdeling waar operators de ingrediënten toevoegen. Of het lab waar laboranten de monsters voor het externe lab klaarmaken voor verzending. Of de afdeling waar de verpakkingsmaterialen worden klaargezet.
Het scannen is één ding: maar je wil de data ook makkelijk kunnen opzoeken en rapporteren.
De HAI*PDA-software schrijft de data real-time naar de centrale cloud database. Die centrale cloud-database is gekoppeld aan real-time dashboards en rapportages. Hiermee hebben alle betrokken productie-medewerkers alle gescande informatie real-time tot hun beschikking. En kun je later alle informatie ook weer makkelijk terugvinden.
“Niemand wil meer terug naar de formulieren van vroeger”, lacht de teamleider. “Belangrijk dat ik nu supersnel terug vind wat er precies in productie gebeurd is. En dat ik erop kan vertrouwen”, voegt de Quality Manager hieraan toe.
Meer weten?
Lees hier over een handige toepassing van barcode scanning in het laboratorium van een zuivelfabrikant.
De gescande informatie maakt onderdeel uit van een compleet informatiesysteem voor productie en kwaliteit. Lees hier meer over alle informatie die fabrieken in de HAI software verzamelen. En wat ze daarmee doen.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator logs, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: