Zuivelindustrie: CSK Leeuwarden blij met Golden Batch software
Jacht op de Golden Batch met software van HAI en GEA
Foeke van der Bij, Senior Procestechnoloog bij CSK (nu onderdeel van DSM)
Zuurselproducent CSK in Leeuwarden heeft onlangs de Golden Batch software van HAI succesvol in gebruik genomen. Operators toetsen hiermee tijdens het produceren in hoeverre de huidige batch overeenkomt met de Golden Batch. Hierdoor kunnen ze tijdig ingrijpen bij afwijkingen.
Technologen gebruiken de Golden Batch als ijkpunt in hun analyses en rapportages.
Het nut? Efficiënt produceren met gewenste kwaliteit en binnen een vastgestelde tijd, aldus Foeke van der Bij, Senior Procestechnoloog bij CSK. Met de HAI smart4industries software is deze jacht op de Golden Batch dus geopend: voor technologen en operators.
De hightech-fabriek van Koninklijke CSK in Leeuwarden (sinds kort onderdeel van DSM) produceert bacterieculturen voor de zuivelindustrie. Een biotechnologisch proces waarbij speciale bacteriën gekweekt worden in grote tanks.
Deze starter cultures zijn natuurlijke bacteriën die zorgen voor smaak in onder andere kaas, kwark en yoghurt.
Foeke van der Bij, Senior Procestechnoloog bij CSK (nu onderdeel van DSM)
Elke batch is uniek, maar het streven is om toch elke keer de gewenste kwaliteit te halen
“De kunst is”, legt Foeke uit, “om voor deze processen de optimale condities te bepalen waarmee je in zo kort mogelijke tijd de beste kwaliteit produceert”. Dat is geen kleinigheid als je beseft dat biotechnologie per definitie een proces is dat zich nooit voor 100% laat herhalen. Elke batch is dus uniek, maar toch blijft het streven om uiteindelijk binnen de gestelde productieduur de gewenste kwaliteit te bereiken. Als dat gelukt is dan noemen we dat een Golden Batch.
Huidige batch vergelijken met de Golden Batch
Voor operators is het van belang om tijdens het proces te kunnen zien of de batch zich ontwikkelt conform de Golden Batch. Denk bijvoorbeeld aan een pH curve. Als je de pH curve van de huidige batch geprojecteerd ziet op de pH curve van de Golden Batch, dan weet je of je goed zit. Als dit onvoldoende overeenkomt dan zal de operator zijn collega’s van Technologie en Kwaliteit inschakelen. Samen besluiten ze dan: bijsturen of in het ergste geval de batch af te breken. In het laatste geval heb je dan in ieder geval geen onnodige productietijd verloren.
Reproduceerbaarheid en voorspelbare prestaties
De duur van de fermentatie kan per batch behoorlijk verschillen. Dat komt voornamelijk door de grote variatie in culture typen en de bijbehorende fermentatie recepten.
“Binnen een half-fabricaat (culture/kweekreceptuur combinatie) moeten we de fermentatie-duur zo constant mogelijk zien te houden. Want de reproduceerbaarheid in het proces is de basis voor de reproduceerbaarheid van het product. En dat is onze klanten van groot belang: het zuursel moet voorspelbare prestaties leveren bij de klant zodat er op te plannen valt.
Dus voor ons technologen is het interessant om die verschillen in kaart te brengen”, legt Foeke uit. “En uit te vinden waar dat aan ligt. Daarom maken we analyses waaruit die verschillen in batch-duur blijken. Die verschillen proberen we dan te verklaren en vervolgens te voorkomen”.
Eén database maakt data-onderzoek een stuk efficiënter/sneller
De fabriek en de software voor de besturing is gerealiseerd door GEA, technologie-leverancier voor o.a. de voedingsmiddelenindustrie. GEA heeft samengewerkt met HAI om de data vanuit de fabriek te ontsluiten. In de HAI software wordt getoond of de gemeten waarden binnen spec zijn en worden alle (Golden Batch) rapportages, trending en analyses gedaan. De Golden Batch wordt bepaald binnen de software van HAI en getoond op de HMI schermen van de operators in de fabriek.
Data uit SAP en LIMS
De volgende stap is om de data over grondstoffen uit SAP en eindkwaliteit uit LIMS aan de HAI database toe te voegen. Foeke: “Zo kunnen we in onze analyses binnen de HAI software ook zien welke ingrediënten zijn gebruikt en welke eindkwaliteit we hebben gerealiseerd. Voorheen moesten we deze data uit verschillende bronnen halen. Zo kost het toch flink inspanning en tijd om data-onderzoek te doen.
Door deze database-drempel weg te halen wordt data-onderzoek efficiënter en vaker toegepast. Dat gaat ons helpen om te begrijpen hoe we nog slimmer kunnen produceren.”
Afijn, blij zijn ze bij CSK, met de Golden Batch software van HAI….
Klik hier voor meer informatie over de HAI software voor biotechnologie en hier voor meer informatie over de HAI software voor de zuivelindustrie.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: