Quaker Oats (Pepsico) kiest voor SAP webbased productie Software HAI*QPM as a Service (SaaS)

Zwijndrecht, 1 november 2009 | Peter de Haer
quaker banner

– Quaker Oats in Rotterdam, onderdeel van het Amerikaanse PepsiCo concern, heeft het productie-informatiesysteem  HAI*QPM van HAI succesvol in gebruik genomen. HAI*QPM is ontwikkeld op het SAP Netweaver platform, en sluit daarmee aan op de corporate IT-strategie voor SAP-applicaties binnen PepsiCo. Webbased HAI*QPM wordt voor Quaker gehost in het datacenter van Uphantis in Ede.

 

Eerste doelstellingen gehaald

De formulieren voor procescontroles in productie zijn vervangen door het HAI*QPM real-time informatiesysteem, waarmee ook automatisch de kwaliteitsrapportages voor het hoofdkantoor kunnen worden gegenereerd. Zo wordt tijd bespaard en is de informatievoorziening sterk verbeterd. Momenteel wordt gewerkt aan de tweede fase van het project waarbij ook productievolumes en stilstanden worden gemeten en real-time worden gevolgd en gerapporteerd (OEE-rapportages). Hiertoe  wordt een automatische koppeling met de procesbesturing gerealiseerd.

SAP-platform

HAI*QPM is ontwikkeld in SAP Netweaver, en door SAP gecertificeerd (Powered by Netweaver). Hiermee is HAI de enige Independent Solution Provider (ISV) van SAP met een unieke applicatie voor productie en kwaliteit op de fabrieksvloer. Zodoende kunnen bedrijven het SAP-platform succesvol naar de fabrieksvloer uitbreiden.

Webbased/SaaS concept

Ook vanuit technologisch perspectief biedt de keuze voor HAI*QPM PepsiCo veel voordelen. Dankzij de webbased technologie is interne installatie en beheer door PepsiCo niet noodzakelijk, en kon gebruik gemaakt worden van het hosting center van Uphantis om HAI*QPM in gebruik te nemen. Dit past in de strategie van veel ondernemingen om kosten te besparen door hun IT-activiteiten zoveel mogelijk te outsourcen.

Andere PepsiCo fabrieken in Europa kunnen eenvoudig aansluiten op dit concept. Hiermee wordt praktisch vorm gegeven aan het Software as a Service (SaaS) concept, waarbij de software centraal wordt geïnstalleerd en via internet toegankelijk wordt gemaakt voor de gebruikers. Op deze manier kunnen afnemers zich uitsluitend concentreren op de toepassing van de software (als een service), en wordt installatie en beheer centraal door het hosting center geregeld.

Het SaaS-concept blijkt een succesvolle formule die door steeds meer softwareleveranciers wordt overgenomen. Ook SAP A.G. heeft inmiddels een aanvang gemaakt met het bieden van applicaties middels het SaaS-model. HAI is hiermee één van de eerste bedrijven die ook voor het SAP-platform het SaaS concept vorm geeft.

Overigens staat het SaaS concept ook niet-SAP gebruikers toe om gebruik te maken van deze toepassing.

 

Over HAI

HAI uit Zwijndrecht (www.hai.nl.) biedt sinds 2001 unieke software voor productie en kwaliteit op de fabrieksvloer, en rekent de top van de industrie tot haar klantenkring. HAI is één van de “early-adopters” van het SaaS-model, waarbij bedrijven de software toepassen via internet, en geen verantwoording hoeven te nemen voor installatie en beheer.

 

Over HAI*QPM

Met HAI*QPM kunnen procescontrolelijsten in de fabriek en laboratorium testresultaten worden gedigitaliseerd, eventueel aangevuld door aansluiting met procesbesturingsystemen. Zo ontstaat een informatiesysteem met real-time visualisatie van productkwaliteit en procesomstandigheden, met een groot aantal direct toepasbare rapportages en analyses. Het SAP Netweaver platform biedt desgewenst de mogelijkheden voor integratie met SAP.

Over Quaker Oats

Quaker Oats (www.quakeroats.com), producent van ontbijtgranen met het hoofdkantoor in Chicago, is een divisie van PepsiCo, het Amerikaanse frisdrankenconcern. PepsiCo kan zich rekenen tot de top 5 van de voedingsmiddelenconcerns ter wereld.

Laat je inspireren

Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?

Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.

Mis het niet en volg ons op: