Op bezoek bij kaasfabriek Royal A-ware in Heerenveen
HAI Klantendag bij kaasfabriek Royal A-ware in Heerenveen
In februari kwam een aantal klanten van HAI bij elkaar in Heerenveen, bij de kaasmakerij van Royal A-ware.
Afgevaardigden van DSM, Yakult, Euroma, Elopak, NewItera, HAI, Aviko Rixona en KraftHeinz kregen een indrukwekkend inkijkje bij de kaasfabriek. Royal A-ware gaf uitleg hoe zij de HAI software gebruiken om hun productie- en kwaliteit continu te monitoren.
Hier geen dure termen als Industrie 4.0 of Smart Factory, maar gewoon op zijn Hollands data verzamelen en slim structureren. En natuurlijk interpreteren.
Data over kwaliteit, productie-hoeveelheden, draaicondities, rendementen, tank-samenstelling, CIP-reinigingen, OEE, voedselveiligheid of massabalans.
En hoe je daar je voordeel mee kan doen als je het slim aanpakt.
DSM, Yakult, Euroma, Elopak, NewItera, HAI, Aviko Rixona en KraftHeinz op bezoek bij Royal A-ware.
Heel veel automatisch verzamelde data uit verschillende bronnen
Royal A-ware gebruikt de HAI software in de volle breedte om de productieprocessen en de kwaliteit nauwgezet te monitoren. Veel data wordt automatisch in de HAI software ingelezen vanuit de procesbesturing in de voorfabriek, de kaasmakerij en de behandellijnen. Denk aan start- en stoptijden, temperaturen, flows, verbruiken, CIP-reiniging, etc.
Andere databronnen die automatisch worden uitgelezen zijn de metingen die door een extern lab worden uitgevoerd (Qlip zuivellaboratorium). (klik hier voor meer informatie over de koppeling met Qlip).
In aanvulling hierop voeren operators en kwaliteitsmedewerkers bij A-ware ook veel controles handmatig in, rechtstreeks in de HAI*QPM database.
Rapportages die real-time 'meelopen'
Met de verzamelde data in HAI*QPM worden automatisch berekeningen gemaakt om de data uit te drukken in cumulatieven per batch, per ploeg, per uur, of omgerekend naar euro’s en vergeleken met het verleden. Ook worden liters en kilo’s automatisch omgerekend en samenstellingen uitgedrukt in percentages.
In totaal bevat het systeem meer dan 4.500 soorten metingen die continu worden gemonitord of berekend.
Eén van de deelnemers constateerde dat je dit eigenlijk wel een vorm van real-time rapportages kunt noemen. Inderdaad, reageerde Royal A-ware, “hiermee hebben we de noodzaak voor standaard rapportages voor een deel al getackled.” De berekeningen worden automatisch gemaakt, en de KPI’s berekend. “En we zien direct de afwijkingen.”
Royal A-ware benadrukte ook dat ze hiermee hun resterende standaard rapportages kunnen versnellen. Veel data staat immers al “voorbewerkt” klaar.
Bijsturingsadvies operator en betrouwbare Grondstoffenbalans
Operators en kwaliteitsmedewerkers, gebruiken de informatie uit HAI*QPM o.a. voor kwaliteitsbewaking, voortgangsbewaking, en zelfs voor een automatisch bijsturingsadvies in geval van storingen. Het bedrijfsbureau heeft real-time zicht op de voorraden in de tanks en de voortgang in productie.
Technologen en managers gebruiken de informatie uit HAI*QPM voor receptoptimalisatie, rendementsberekeningen, kwaliteitsrapportages, trending, OEE rapportage en optimalisatie van de CIP-reinigingen.
En natuurlijk ook voor een betrouwbare grondstofbalans die goed inzicht geeft wat er met elke liter melk is gebeurd: lekkere kaas van gemaakt!
Deelnemers geïnspireerd aan de slag
Hoe dat in zijn werk gaat: lekkere kaas maken? Dat konden de deelnemers met eigen ogen zien tijdens de afsluitende rondleiding door de fabriek.
Al met al een geslaagde bijeenkomst. Vrijwel alle deelnemers zijn inmiddels in hun eigen fabriek gestart met het uitbreiden van hun fabrieksinformatie in HAI*QPM.
Kaastechnoloog en HAI key-user
Key-user van de HAI software bij Royal A-ware is Sjoerd van der Wal, junior kaastechnoloog. Hij ontwerpt zelfstandig nieuwe invulschermen en rapportages in HAI*QPM. Zijn passie is en blijft kaas, en IT is daarbij een hulpmiddel.
Hij weet als geen ander welke rapportages helpen om de kwaliteit van de kaas te borgen. Of om de productieprocessen te optimaliseren. Dat maakt hem uitermate geschikt als key-user.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: