Foodproducent bespaart jaarlijks 1 miljoen euro met verbeterprojecten
Foodproducent bespaart jaarlijks 1 miljoen euro met verbeterprojecten
De software van HAI speelt hierbij een cruciale rol
Kijk eens in je keukenkast of je koelkast. Grote kans dat een deel van al dat lekkers is gemaakt met de veelal natuurlijke ingrediënten van de Amerikaanse multinational waar het hier om gaat. Deze food fabrikant behoort tot de grootste producenten van food ingrediënten ter wereld. Eén van hun grootste productielocaties staat in Nederland. Daar zijn ze onlangs gestart met de software van HAI om nog meer inzicht te krijgen in de details van hun productieprocessen ter ondersteuning van verbeterprojecten.
René Danker is consultant bij HAI. Hij heeft dit bedrijf ondersteund bij het inrichten en in gebruik nemen van de HAI software. En met succes, zo blijkt. Want de eerste resultaten zijn al veelbelovend.
René Danker, consultant bij HAI: “Met de HAI-dashboards help ik operators en technologen om slim gebruik te maken van fabrieksdata. Als er dan al zo snel zulke mooie resultaten worden geboekt, dan motiveert mij dat enorm.”
Verbeterprojecten
De project engineering manager nam het initiatief om aan de slag te gaan met HAI. Hij vertelt hoe hun bedrijf zwaar inzet op verbetertrajecten op allerlei mogelijke manieren. “Maar hoe bepaal je nou welke projecten de meeste prioriteit moeten krijgen?” Die vraag kwam elke keer weer terug. Daarvoor heb je immers data nodig. Gedetailleerde data die je goed kunt analyseren. Bijvoorbeeld data over de exacte duur en draaicondities van bepaalde processtappen. “Als die teveel afwijken, dan weten we dat we daar verder in moeten duiken. Dat heeft immers direct gevolgen voor de kostprijs en de leverbetrouwbaarheid.”
Data uit de fabrieksbesturing en uit SAP
Dat is het moment waarop één van zijn engineers aansluit. Hij houdt zich bezig met de uitvoering van verbeterprojecten voor met name de productie van vloeibare ingrediënten. Hij maakt daarom intensief gebruik van de data uit HAI. De HAI software verzamelt de data uit de procesbesturing en uit SAP. Vanuit de procesbesturing zien ze van elke productiebatch de temperaturen, druk, start-stop-tijden, klepstanden, verblijftijden, hoeveelheden, etc. Vanuit SAP (de bedrijfsadministratie) verzamelt HAI informatie over de procesorders, productsamenstelling, en de kwaliteitsmetingen. Samen geeft dat een goed beeld hoe succesvol elke batch verloopt.
Diversiteit in recepturen en processtappen
Bij de productie van vloeibare ingrediënten verwerken ze ruwe grondstoffen tot een vloeistof met de gewenste smaak. De vloeistoffen worden gemaakt in een serie verschillende processtappen. De vloeistof wordt vervolgens vermengd met andere stoffen om tot het gewenste eindproduct te komen. Het is belangrijk om deze processen goed te monitoren om vervolgens te kunnen verbeteren en optimaliseren. De grote diversiteit in recepturen en processtappen maakt het een uitdagend spel.
Software betaalt zich snel terug
De HAI software heeft zich in korte tijd al terugbetaald. De engineer geeft een paar voorbeelden:
Allereerst de productie van het kostbare ingrediënt X. Geen eenvoudig productieproces. Vooral in de enzymatische processtap is te vaak sprake van wisselende procescondities met wisselende opbrengsten als gevolg. Uit een vergelijking van de trend van verschillende batches werden al snel verbanden gevonden tussen enerzijds de output en anderzijds de kritische procesparameters. Nu weten operators hoe ze deze procescondities moeten monitoren om de maximale opbrengst voor dit product veilig te stellen.
Een ander voorbeeld: de opbrengst van een batch blijkt veel lager dan verwacht. Uit onderzoek van de data blijkt dat er een processtap overgeslagen is. De dienstdoende operator bleek een fout gemaakt te hebben: hij dacht dat het proces al een stap had doorlopen en startte daarom de volgende stap.
Ook was onlangs een vacuümpomp kapotgegaan. Toen de nieuwe vacuümpomp na drie weken ook kapotging was het tijd om een onderzoek te starten. Al snel werd duidelijk dat de condensor onder bepaalde omstandigheden vluchtige componenten niet volledig af kon vangen. Zo kon de stof in de pomp komen met extreem snelle slijtage als gevolg. Voor een pomp van meer dan 20.000 euro ben je blij als je herhaling kunt voorkomen.
Van de ezel en de steen
Het mooie van de HAI software is dat je de oorzaak van afwijkingen of problemen veel makkelijker kan vinden. Heb je de oorzaak eenmaal boven water, dan kun je bedenken hoe je dezelfde fout in de toekomst kan voorkomen. Het verhaal van de ezel en de steen, zeg maar.
Het voorkomen van herhaling van alleen al deze fouten levert op jaarbasis veel geld op.
Voor het komende weekend staat een watertest gepland: hoe komt het dat de temperatuur die ingesteld staat op 50°C toch oploopt naar 60°C?
Op maandag is het dan een kwestie van het trenden van de temperatuur en de stoomdruk samen met nog enkele regelklep standen. Dan zal snel blijken wat de oorzaak is.
Corona
Veiligheid, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn belangrijke prioriteiten voor de fabriek in Nederland. Veel fabrikanten van voedingsmiddelen zijn afhankelijk van de kritische grondstoffen van deze producent. Dus is het van grootste belang om de continuïteit van productie veilig te stellen. Ze hebben daarom strenge maatregelen genomen om besmetting van medewerkers met Corona te voorkomen. Alleen mensen die belangrijk zijn voor de besturing van de fabriek komen op locatie. Verder wordt er alleen een uitzondering gemaakt voor mensen die op locatie moeten komen als de veiligheid, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid echt in het geding is.
En dus voert de engineer zijn verbeterprojecten nu vooral uit vanaf zijn werkkamer thuis. Dat hij nu zo makkelijk alle fabrieksdata voorhanden heeft komt dus dubbel goed uit. “Ik heb nu vanuit huis veel meer informatie tot mijn beschikking dan vroeger vanaf mijn werkplek in de fabriek”, grapt hij.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food en paper industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: