Kaasindustrie: 1 FTE vrij gespeeld door koppeling HAI met extern lab (Qlip)
Strak sturen op kwaliteit met Qlip monster-uitslagen in HAI
Zwijndrecht, januari 2020 – HAI smart4industries heeft een systeem ontwikkeld voor de afhandeling van monsters die naar een extern lab worden gestuurd.
Hiervoor heeft HAI samengewerkt met het Qlip zuivellaboratorium en een kaasproducent.
Het gaat hier om het volledig geautomatiseerd aanbieden van de monsters aan Qlip en de automatische verwerking van de test-uitslagen vanuit Qlip terug.
Hiermee bespaart de kaasfabrikant één FTE in het lab. Men gebruikt trendgrafieken van de metingen om nauwgezet de kwaliteit van de kaas te borgen en de processen te optimaliseren.
De monsters voor Qlip worden in een handomdraai aangemeld met de juiste analyse-opdrachten
Door het automatiseren van de Qlip monster-registratie, hebben we de kwaliteit nog beter geborgd
Plant Manager Henk Galesloot van A-ware Cheese Production vertelt: “Hier in Heerenveen verwerken we dagelijks miljoenen liters melk tot heel veel Hollandse kaas. Kaas die zijn weg vindt over de hele wereld, van Europa tot aan China, Afrika en Noord-Amerika. Kwaliteit is een speerpunt voor ons, daarom is het nauwgezet monitoren van kaassamenstelling uitermate belangrijk. Door het automatiseren van de Qlip monster-registratie, hebben we dit nog beter geborgd. Daarnaast hebben we een medewerker van de kwaliteitsdienst vrij kunnen maken die we nu in kunnen zetten voor andere werkzaamheden.”
Door de uitslagen goed te volgen kunnen wij direct bijsturen
Van al deze monsters moet A-ware registreren bij welke batch ze horen, op welke tijd ze zijn genomen, en welke analyses door Qlip moeten worden uitgevoerd. Hettinga: “Deze informatie is al bekend in de HAI software, waarin wij de kwaliteitsbewaking en productie-monitoring hebben ondergebracht. Vroeger werden al deze monsters handmatig ingevoerd in het systeem van Qlip met alle benodigde informatie. Dat is nu verleden tijd: met één druk op de knop wordt deze informatie nu overgenomen vanuit de HAI software in de software van Qlip en met een barcodescanner selecteren we welke analyses moeten worden uitgevoerd door Qlip. Dit levert een flinke tijdsbesparing op, en minder kans op fouten.”
Vanaf dat moment is men bij Qlip op de hoogte welke monsters door A-ware zijn verzonden en welke analyses Qlip moet uitvoeren. Hettinga vervolgt: “Nadat de monsters door Qlip zijn ontvangen en de analyses zijn uitgevoerd, worden de uitslagen in de vorm van een computerbestand automatisch naar ons opgestuurd. Maar daar eindigt het niet, want nu komt de belangrijkste stap”, zegt Hettinga niet zonder trots: “de uitslagen worden ook automatisch overgenomen in de HAI software en gekoppeld aan de juiste productie-batch.”
Waarom dàt nou handig is, willen we weten…..
Hettinga: “In de HAI software staat heel veel informatie over de grondstoffen en geproduceerde batches. Dat gaat over de herkomst van de melk, kwaliteitscontroles, of de procesomstandigheden en metingen die A-ware zelf gedurende de kaasproductie verzamelt. Bijvoorbeeld temperaturen, drukken, in-line metingen, stremtijden, afsnijhoogtes van de kazen, gewichten, storingen, aantal geproduceerde kilo’s, etc.
En hier komen nu dus moeiteloos ook de testuitslagen vanuit Qlip bij. Dat scheelt ons veel tijd en is minder foutgevoelig dan wanneer je dit handmatig moet invoeren.
Stroom van monsters en uitslagen
We spreken verder met Jeanette Hettinga van de afdeling Kwaliteit. Zij speelde een hoofdrol bij de opzet van het nieuwe systeem.
“Dagelijks meet Qlip voor ons de hoeveelheid vocht, vet, zout en pH in de kaasmonsters die we opsturen. Zo bewaken wij de constante kwaliteit van onze kaas. Door de uitslagen goed te volgen kunnen wij direct bijsturen waar nodig. ”
Maar het gaat niet alleen om de samenstelling van de kaas. Hettinga: “Naast kaas-samenstelling onderzoekt Qlip voor ons ook verschillende monsters microbiologisch. Bijvoorbeeld van listeria, room, wrongel (entero’s) en wei. Dit is belangrijk voor de beheersing van onze productie-processen.”
Dagelijks levert dit een stroom van een zo’n zestigtal monsters die het laboratorium vanuit Heerenveen opstuurt naar het zuivellaboratorium van Qlip.
De trending en rapportages helpen ons weer om de productieprocessen te optimaliseren en nog slimmer te produceren
Zo hebben we alles overzichtelijk bij elkaar. Dat is belangrijk omdat we onze procesgegevens minimaal drie jaar moeten bewaren. De trending en rapportages die we met deze gegevens genereren helpen ons weer om de productieprocessen te optimaliseren en nog slimmer te produceren.”
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: