HAI-klant in beeld: E-Piim’s nieuwe kaasfabriek in Estland
HAI-klant in beeld: E-Piim’s nieuwe kaasfabriek in Estland
hai-app software speelt een belangrijke rol al direct vanaf de opstart van de fabriek
De gloednieuwe zuivelfabriek van E-Piim in Estland produceerde onlangs zijn allereerste Cheddar-kaas, en HAI was erbij! Een groots moment na jaren van voorbereiding door het E-Piim-team en hun leveranciers.
Maar waarom koos een bedrijf uit Estland voor een softwareleverancier uit Nederland voor hun nieuwe zuivelfabriek? En waarom vroegen ze specifiek om on-site ondersteuning van HAI tijdens de opstart van de fabriek?
HAI consultant René Danker (links) en Plant Director E-Piim Randel Veerits (midden) met het team
Expertise in productie van kaas en melkpoeder
Randel Veerits, Plant Director van E-Piim, legt uit: “In Nederland is er veel expertise in zuivelproductie, met name in kaas- en melkpoeder. Zo ontdekten we dat de software van HAI wordt gebruikt door de meeste grote zuivelproducenten als een informatiesysteem voor hun fabrieken. Vanaf de eerste contacten met HAI zagen we dat ze veel praktische ervaring hebben in de zuivelindustrie die verder gaat dan alleen het implementeren van hun eigen software. Als gevolg daarvan hebben ze ook een belangrijke adviserende rol gespeeld in discussies over systeemarchitectuur, vooral als het gaat om het integreren van IT- en OT-systemen. Hun hands-on ervaring is zeer waardevol gebleken, ook tijdens de opstart.”
Randel Veerits, Plant Director: “We ontdekten dat de software van HAI wordt gebruikt door de meeste grote zuivelproducenten als een informatiesysteem voor hun fabrieken. Hun hands-on ervaring is zeer waardevol gebleken, al direct vanaf de opstart.”
Opstart van de fabriek
De hai-app software speelt dus al direct een belangrijke rol bij de opstart en zal ook cruciaal zijn voor de dagelijkse operatie van de nieuwe fabriek. Daarom werd René Danker, HAI-consultant, gevraagd om persoonlijk aanwezig te zijn tijdens de opstartweek om het productieteam te ondersteunen. De dynamiek tijdens de opstart en de initiële productie is niet nieuw voor HAI. René assisteerde de operators die werken bij de Melk Ontvangst en de kaasproductielijnen evenals het Kwaliteits team. Het ging hierbij om het vastleggen en monitoren van de proces- en kwaliteitscontroles in hai-app.
Samenwerking HAI met Tetra Pak en Batenburg Bellt
Bij alle werkplekken in de fabriek en het laboratorium tonen de hai-app-schermen realtime informatie over productie en kwaliteit, inclusief trends en eventuele afwijkingen. De hai-app logsheets tonen informatie uit het fabrieksbesturingssysteem (Tetra Pak Plantmaster) en het ERP-systeem (Microsoft Dynamics 365 Business Central). Ook kunnen de medewerkers handmatig informatie invoeren, bijvoorbeeld kwaliteits- en procescontroles. Zo hebben de medewerkers een handig realtime overzicht van informatie die voor hun functie van belang is. Ook als die informatie uit uit verschillende andere systemen afkomstig is. HAI werkt samen met specialisten van TetraPak en Batenburg (Bellt) om de fabrieksgegevens te integreren.
HAI is nu bezig om ook gegevens van weegschalen (Thermofisher) en metaaldetectie op te nemen in hai-app.
Internationaal team
E-Piim besloot de beste leveranciers te kiezen voor elk onderdeel van het project. Hierdoor ontstond een internationaal team van leveranciers uit verschillende landen, die samenwerkten aan dit ambitieuze Estse project. Als leverancier van Cloud Software is HAI gewend om op afstand te werken. “Het opzetten van de HAI-software in het kader van de bouw van een nieuwe fabriek brengt echter behoorlijk wat extra dynamiek met zich mee”, zegt René, met een gevoel voor understatement. “Het was zeker uitdagend om de opstart van zo’n groot project voor te bereiden op basis van online vergaderingen. Ik heb nauw samengewerkt met het lokale team in Estland en leveranciers uit Polen, Zweden, Spanje en Duitsland. Hoewel het uitdagend was, was het leuk en het is goed gegaan.”
Real-time KPI dashboards
Vanaf het begin wil E-Piim hun fabrieks-KPI’s nauwlettend volgen. HAI ontwikkelt nu dashboards die deze KPI’s in realtime tonen. Deze KPI’s hebben onder andere betrekking op productie-output en efficiëntie, productkwaliteit, energieverbruik en veiligheid.
Nog veel werk te doen
Natuurlijk verloopt niet alles soepel bij het opstarten van een geheel nieuwe fabriek. Daarom is het cruciaal om snel en efficiënt alle contextinformatie over de geproduceerde batches in hai-app te kunnen raadplegen. Dit helpt enorm bij het onderzoeken van de oorzaken van problemen en het ontdekken hoe je kunt optimaliseren.
Randel Veerits: “Er is nog veel werk te doen in de kaasfabriek. Stap voor stap zullen we de capaciteit vergroten. En in de nabije toekomst gaan we ook live met de nieuwe poederproductiefabriek.”
Over E-piim
SCE EPIIM is de eerste en grootste grensoverschrijdende Europese zuivelcoöperatie (SCE) in de Baltische staten die kaas, boter en melkpoeder produceert op meerdere Estse productielocaties. De coöperatie heeft meer dan 200 leden-melkproducenten in de Republiek Estland en de Republiek Letland, die samen ongeveer 450-500 ton melk per dag leveren.
De nieuwe fabriek – gelegen in Paide, Estland – vervangt gedeeltelijk enkele verouderde productiefaciliteiten en breidt de bestaande productiecapaciteit aanzienlijk uit, terwijl ook een vierde productiefaciliteit wordt toegevoegd. De fabriek is ontworpen voor de productie van harde en halfharde kaas (gouda en cheddar), gepasteuriseerde room en zoete wei poeder. De nieuwe fabriek zal tot 1.150 ton melk per dag verwerken, evenals 85 ton wei concentraat per dag.
CEO Jaanus Murakas van E-Piim: “De nieuwe zuivelfabriek van E-Piim die in Paide wordt gebouwd, is een belangrijk project voor het land. Deze nieuwe zuivelfabriek is de modernste in onze regio en stelt ons in staat om aan onze milieudoelstellingen te voldoen en de zuivelsector van Estland te versterken.”
Laat je inspireren
Geïnteresseerd in meer best practices voor slim gebruik van fabrieksgegevens, vooral in de voedingsindustrie?
Laat je inspireren door het succes van anderen op het gebied van de digitale transformatie, data-gedreven werken en slim gebruik van data (science) in de fabriek. Denk ook aan toepassingen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reiniging, operator ondersteuning, trending, in-line metingen, productie- en technologie dashboards, monitoring van utilities, en nog veel meer.
Mis geen enkel bericht, volg ons op LinkedIn: