Nieuwe mozzarella/room-fabriek van Royal A-ware optimaal digitaal
Een operator voert controles in en checkt of het proces goed verloopt (fotografie: Jeroen Schaaphok)
Nieuwe mozzarella/room-fabriek van Royal A-ware optimaal digitaal
Een gloednieuwe fabriek, en een nieuw zuivelproduct waar niemand in Nederland ervaring mee had. Toch kijkt Royal A-ware terug op een geslaagde opstart van hun nieuwe mozzarella/room fabriek. Dat was te danken aan een zeer gedegen voorbereiding, ook op het gebied van digitalisering.
“Je moet méér doen dan alleen het digitaal opslaan van alle informatie vanuit productie en kwaliteit. Je moet zorgen dat die informatie ook voor iedereen makkelijk toegankelijk is, liefst real-time. We hebben de lat hoog gelegd, en plukken daar nog elke dag de vruchten van. ” Aan het woord is Ype de Jong, site manager van de gloednieuwe fabriek in Heerenveen.
Een operator voert controles in en checkt of het proces goed verloopt (fotografie: Jeroen Schaaphok)
Bij veel werkplekken in de fabriek zien we de dashboards en invoerschermen van HAI. Hier zien operators en leidinggevenden met een enkele blik of de fabriek goed draait, of de kwaliteit goed is en welke controles ze moeten uitvoeren. Ype leidt ons rond, samen met René Danker, consultant bij HAI. Onderwerp van gesprek is hoe digitalisering hen helpt bij de productie van mozzarella en room. Hun verhaal blijkt verrassend veelzijdig.
Eerste mozzarella/room-fabriek op Nederlandse bodem
Het is alweer een goed jaar geleden dat de eerste mozzarella hier van de band rolde. Het opstarten van een nieuwe fabriek is altijd spannend, maar in dit geval zat er nog een extra dimensie aan. Dit is immers de eerste mozzarella/room-fabriek op Nederlandse bodem. Dus het was voor iedereen nieuw. Juist daarom was het extra belangrijk om vanaf het begin de beschikking te hebben over fabrieksdata: bij een kwaliteitsafwijking kun je dan snel zien hoe het productieproces verlopen is. En dan zijn alle details belangrijk. Daarom kozen ze voor PI System om alle fabrieksdata te loggen en te trenden. Zo heb je zicht op start- en stoptijden, temperatuur, druk, flow, verblijftijd, en ga zo maar door. In de real-time dashboards van de HAI software kunnen ze deze data heel eenvoudig monitoren en terugzoeken.
Proces- en kwaliteitscontroles
Bij het monitoren van je productieproces horen ook proces- en kwaliteitscontroles. Daaraan kun je immers zien of bijvoorbeeld de opstartcontroles goed zijn uitgevoerd en de hygiëneregels goed zijn gevolgd. En vooral of de kwaliteitscontroles goed zijn. “Aanvankelijk hadden we dit opgelost met Excel sheets, maar daar was uiteindelijk niemand blij mee: te veel gedoe met toegankelijkheid, beveiliging, verkeerd opslaan en te grote bestanden”, aldus Ype.
Slimme dashboards
Daarom besloten ze om de operator- en kwaliteitscontroles met HAI op te lossen. De slimme dashboards van HAI brengen alles bij elkaar: een overzicht van de data uit de fabrieksbesturing, samen met de controles die operators handmatig moeten invoeren. Daardoor hoeven operators maar met één scherm te werken om hun proces te monitoren en te zien welke controles ze moeten doen. Aan de hand van kleurcodes ziet de operator direct of de metingen binnen de norm zijn.
Operators voegen ook verklarende teksten toe aan de automatische fabrieksdata. Denk aan een storingsprotocol, of notities bij afwijkende temperaturen. Als de mozzarella uiteindelijk in folie wordt verpakt en de room afgevuld, dan voert de operator daar elk uur een serie controles uit. Ook hiervoor gebruiken ze de invoerschermen van HAI. Net als voor de controle op de metaaldetectie, de gewichten, de X-ray, of de kerntemperatuur.
Omrekenen van liters naar kilo's
De dashboards van HAI tonen dus de fabrieksdata die automatisch worden uitgelezen, samen met de handmatig ingevoerde operator controles. Daarnaast gebruikt Royal A-ware nog een andere functie: de formules waarmee je automatisch berekeningen met de data kunt uitvoeren. Dit gebruikt Royal A-ware bijvoorbeeld voor een automatische omrekening van liters naar kilo’s, of een berekend gemiddelde per half uur. Of voor de cumulatieve volumes per dienst. Eigenlijk zijn dit een soort real-time rapportages.
Snel opzoeken van informatie
Soms is het nodig om informatie van geproduceerde batches terug te zoeken. In de HAI-software zoeken ze dit makkelijk op: of het nu gaat om metingen van de melksamenstelling, de draaicondities, of de controles die operators hebben uitgevoerd.
Technologen: berekend vocht-, vet of eiwit
Ook de technologen maken veel gebruik van de HAI-software. De HAI-software berekent voor hen automatisch allerlei kengetallen waarmee ze het proces monitoren. Dat varieert van een eenvoudige berekening van een bereidingstijd of een verblijftijd tot een berekend vocht-, vet- of eiwit. Om dit laatste goed te kunnen doen is het belangrijk om bijvoorbeeld de metingen over de samenstelling en gewichten van de mozzarella, room of wei te kunnen koppelen aan de juiste “bak” (onderdeel van een batch). “Dit is een uitdaging omdat een deel van de productie van mozzarella een continu proces is in plaats van batchgewijs.
Toch is dat heel goed gelukt”, zegt René. Hij noemt ook andere voorbeelden van berekeningen, zoals het technologisch rendement op weiroom. Groot voordeel is dat, als je eenmaal bepaalde berekeningen hebt opgezet, ze daarna altijd automatisch door blijven lopen.
Massabalans inzichtelijk
Het bedrijfsbureau houdt met de HAI-software het overzicht over de verschillende melk- en wei-stromen en hoe die verdeeld zijn over de verschillende tanks. Een ERP-systeem registreert weliswaar de ontvangsten en leveringen per batch, maar kent geen details op tankniveau. “Zo kun je dus veel strakker zicht houden op de je melkstromen”, aldus Ype.
BHV, Glaslijst, Opleidingsmatrix, Audits
Ype en zijn mensen zijn blij met de HAI-software. “Maar klaar zijn we nog niet”, benadrukt Ype. En misschien ben je dat wel nooit. “Uiteindelijk”, zegt Ype, “wil ik af van alle Excel lijsten in de fabriek.”
Veel Excel sheets hebben ze al kunnen schrappen door ze onder te brengen in het HAI-systeem. Dat gaat soms ook over zaken die niet direct het productieproces aangaan. Denk bijvoorbeeld aan BHV-lijsten (bedrijfshulpverlening), een Glaslijst (QA) of een Opleidingsmatrix. “Als er straks een auditor binnenwandelt heeft-ie het snel gezien”, lacht Ype.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: