SAS Hackaton: Notilyze en HAI focussen op CO2 reductie industrie
SAS Hackaton: Notilyze en HAI focussen op software voor CO2 reductie in industrie
Kan slimme software operators aan de productielijn helpen om CO2 te reduceren?
”Jazeker”, zeggen Colin Nugteren (expert data analyse) en Rob Kooijmans (expert voedingsmiddelenindustrie).
Zij werken samen met HAI om de industrie te helpen met slimme software oplossingen. Handige software die operators helpt om real-time te zien hoe ze hun processen moeten bijsturen.
Bijvoorbeeld om hun elektra/gas- of waterverbruik te verminderen. Of juist om productkwaliteit en efficiency te verhogen. Of denk aan het monitoren van afvalwater of emissies.
SAS Hackaton 2022: hooggespannen verwachtingen
De 2022 #SASHackaton is een ideale gelegenheid voor innovaties op dit gebied. Het Notilyze/HAI team besloot om zich te focussen op het ontwikkelen van een model om CO2 emissies te verminderen. Het gaat hier om een distillatie proces bij een Nederlandse fabriek.
Voor diegenen die de SAS Hackaton nog niet kennen: De wereldwijde @SAS Hackaton draait om het vinden van software oplossingen voor belangrijke maatschappelijke en zakelijke uitdagingen. Gebruik makend van SAS® Analytics, Artificiele Intelligentie en Open source op Microsoft Azure, ontwikkelen de slimste mensen over de hele wereld innovatieve oplossingen die praktisch ingezet kunnen worden. Midden april zal een jury panel de prijzen toekennen aan de meest indrukwekkende business cases.
In eerdere edities van de SAS Hackaton, viel het Notilyze team tot tweemaal toe in de prijzen: een eerste plaats in 2020, en een plaats in de top 3 in 2021. Het team hoopt opnieuw de hooggespannen verwachtingen waar te maken.
Advanced Process Control model
Terug naar het distillatie proces, dat dit jaar voor het HAI/Notilyze team het onderwerp is van de challenge. Distillatie processen zijn van nature bijzonder energie-intensief.
Daardoor is er veel te winnen als je meer inzicht kunt krijgen hoe procesomstandigheden het energieverbruik beïnvloeden. Natuurlijk ook rekening houdend met de opbrengst en gewenste productkwaliteit.
Met dat doel is het het team momenteel druk bezig met het analyseren van de data van het productieproces van een Nederlandse fabriek, die deel uitmaakt een wereldwijde groep van soortgelijke fabrieken.
Belangrijke data van deze distillatie unit zijn bijvoorbeeld temperaturen en flows in relatie tot productkwaliteit, opbrengst en energieverbruik.
Uiteindelijk is het doel om een Advanced Process Control model te ontwikkelen, waarmee operators het energieverbruik zoveel mogelijk kunnen beperken, met inachtneming van de vereiste productkwaliteit en opbrengst.
Praktisch operator dashboard
Interessant detail is dat het model dat ontwikkeld wordt, ondergebracht wordt in hai-app: een handig operator dashboard met real-time visualisatie van procescondities en kwaliteitsmetingen. Hierin kunnen operators ook handmatig informatie invoeren, bijvoorbeeld over het wijzigen van settings, uitgevoerde controles, of andere bevindingen die van belang zijn voor de sturing van het proces.
hai-app is een eenvoudig en veelzijdig software systeem, bedoeld om operators en andere betrokkenen real-time inzicht te bieden in productie en kwaliteit. Het hai-app dashboard biedt eenvoudige Compliance Monitoring van productie en kwaliteit.
Daarnaast kunnen operators ook handmatig informatie aan het dashboard toevoegen, bijvoorbeeld de controles die ze hebben uitgevoerd(#digitale fabriek).
Ook meer geavanceerde functies zoals die voor Advanced Process Control maken standaard onderdeel uit van de hai-app dashboards.
We zullen jullie in de komende periode op de hoogte houden van de voortgang van dit project.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op LinkedIn: