Praktijkcase: HAI software ijzersterke aanvulling op OSISoft PI System
Praktijkcase: HAI software ijzersterke aanvulling op OSISoft PI System
De combinatie van OSI PI System met de software van HAI blijkt in de praktijk een groot succes. In de mozzarella- en roomfabriek van Royal A-ware in Heerenveen hebben ze de fabrieksdata in PI System aangesloten op de slimme dashboard software van HAI. Bij de implementatie van deze systemen had Actemium een belangrijke rol.
De combinatie OSI/HAI is zo succesvol dat Actemium dit inmiddels ook bij andere fabrieken aan het implementeren is. In dit interview horen we van Royal A-ware waarom ze de keuze voor OSI/HAI hebben gemaakt, en waarom ze er zo blij mee zijn.
We lopen door de mozzarella/room-fabriek en zien overal dashboards en invoerschermen. Daarop zien operators in één oogopslag of de fabriek goed draait, of de kwaliteit goed is en welke controles ze moeten uitvoeren. Ype de Jong, site manager, leidt ons rond, samen met René Danker, consultant bij HAI.
Data-gebaseerd productie-overleg (fotografie: Jeroen Schaaphok)
Meer dan alleen fabrieksdata
Vanaf het begin wilde Royal A-ware goed zicht hebben op alle details van het productieproces. Daarom kozen ze voor PI System om alle fabrieksdata te loggen en te trenden: een mooi systeem waar ze tevreden mee zijn.
Toch was dit voor Royal A-ware nog niet voldoende. Ype legt uit: “bij de bestaande (goudse) kaasmakerij van Royal A-ware in Heerenveen waren we gewend aan de software van HAI. Daarmee konden we nog een paar stappen verder gaan: met extra dashboards, invoerschermen, rapportages en analyses. Dus ja, de lat lag hoog. We wilden diezelfde functionaliteit ook voor de mozzarella/room-fabriek. Dus hebben we HAI gevraagd om de HAI software aan te sluiten op PI System.”
Handig voor operators: invoervelden en procescontrole in één combinatiescherm
En dat blijkt een doorslaand succes. Ype en zijn collega’s zijn nog elke dag blij dat ze HAI hebben toegevoegd. René Danker had samen met Rick van Uden van Actemium in enkele dagen tijd de software aangesloten en zo stroomde de PI System fabrieksdata automatisch binnen in de HAI dashboards. Aan de hand van kleurcodes ziet de operator nu direct of de metingen binnen de norm zijn.
In dezelfde dashboards heeft René invoervelden geconfigureerd voor de operator proces- en kwaliteitscontroles. Nu hebben ze de fabrieksdata met de normen en de operator controles in één-en-hetzelfde HAI dashboard. Dat werkt natuurlijk fijn voor het invoeren van de controles, maar biedt vooral ook een veel beter overzicht. Operators hoeven niet meer van scherm te wisselen, maar zien alles in één oogopslag.
Afscheid van Excel sheets voor operator controles
De operator controles maken nu integraal onderdeel uit van het operator dashboard. En dat is een grote opluchting, want nu kunnen de operators afscheid nemen van een hele serie losse Excel sheets die ze voorheen gebruikten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de operator uur-controles, kwaliteitscontroles, metaaldetectie, gewichten, X-ray of kerntemperatuur. Operators voegen nu ook eenvoudig verklarende teksten toe. Denk aan een storingsprotocol, of notities bij afwijkende temperaturen.
“Uiteindelijk”, zegt Ype, “wil ik af van alle Excel lijsten in de fabriek. Die leveren veel narigheid op omdat ze niet goed te beveiligen zijn en niet door meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen worden gebruikt. Ook worden ze soms niet goed opgeslagen, of worden de bestanden te groot om nog goed te kunnen verwerken. Ype en zijn collega’s zijn daarom blij dat ze al veel Excel sheets in HAI hebben kunnen vervangen. “Excel is nu eenmaal geen bedrijfssysteem waar je je fabriek op wil laten draaien.”
Real-time automatische rapportages
Een deel van de data in de HAI dashboards wordt automatisch berekend. Dat gaat soms over een eenvoudige berekening van liters naar kilo’s, of een berekend gemiddelde per half uur, of bijvoorbeeld de cumulatieve volumes per dienst. Eigenlijk een soort real-time rapportages dus.
“Misschien is dat wel de kern van het succes: dat alle medewerkers eenvoudig toegang hebben tot de informatie, zonder dat een IT-afdeling voor elk rapport opnieuw aan de slag moet.”
Eenvoudig terugzoeken van informatie over proces, kwaliteit, of operator-controles
Soms is het nodig om informatie van geproduceerde batches terug te zoeken. In de HAI software zoeken ze dit eenvoudig op: of het nu gaat om metingen van de melksamenstelling, de draaicondities, de controles die operators hebben uitgevoerd of de geproduceerde volumes.
Niet afhankelijk van IT’ers voor analyses en rapportages
Ook de technologen maken veel gebruik van de HAI software. De HAI software berekent voor hen automatisch allerlei kengetallen waarmee ze het proces monitoren. Dat kan gaan over een eenvoudige berekening van een bereidingstijd of een verblijftijd. Het kan ook gaan over een berekend vocht-, vet- of eiwit. Daarvoor heb je naast productiedata, ook kwaliteitsdata nodig die ook in HAI staan. Dit zijn rapportages die gemaakt worden zonder programmeren. René: “als je handig bent met formules in Excel, dan kun je het ook zelf in de HAI-software”.
Misschien is dat wel de kern van het succes: dat alle medewerkers eenvoudig toegang hebben tot de informatie, zonder dat een IT-afdeling voor elk rapport opnieuw aan de slag moet.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food en paper industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: