Van data registreren naar data laten renderen:
Pilot HAI leidt tot uitrol naar alle processen in de fabriek
Een pilot bij een fabrikant van ingrediënten voor infant nutrition bleek een doorslaggevend succes. Het automatiseren van operator controles bespaart hen veel tijd en levert meer betrouwbare data en directe stuurinformatie. Verrassend neveneffect is een verbeterde sturing op eiwitgehalte, dat een jaarlijkse besparing van ruim € 20.000,- oplevert. Door het enthousiasme bij operators, technologen en leidinggevenden is het HAI Data Platform inmiddels fabrieksbreed uitgerold.
Achtergrond
Van oudsher kostte het operators al veel tijd om handmatig procesbesturingsdata vast te leggen in zogenaamde “hardcopy logsheets”. De hoeveelheid te registreren data nam echter nog toe na een capaciteitsvergroting, en dit was aanleiding om op zoek te gaan naar een manier om de registratie van de procesdata grotendeels te automatiseren. Vanwege succesvolle implementaties bij andere Food fabrikanten werd gekozen voor een pilot met het HAI Cloud Data Platform.

Interactieve NextGen Logsheets
Vooral de interactieve NextGen Logsheets van HAI gaven de doorslag. Deze Logsheets combineren in één scherm de automatisch verzamelde data (95% in dit geval) met handmatige invoer door operators (nu nog slechts 5%).
Daarnaast bieden de Logsheets operator ondersteuning met de duidelijke signalering van afwijkingen op kritische procesparameters.
Feedback van de operators na afloop van de pilot:
• 100% van de operators vindt dat ze veel minder tijd hoeven te besteden aan de registratie van procesdata |
• 82% van de operators is enthousiast over de nieuwe werkwijze: het verloop van het proces is goed te volgen in HAI |
• 82% van de operators is van mening dat de calculaties gemaakt met HAI op basis van proces data van toegevoegde waarde zijn |
Onverwachte bijvangst
Een onverwachte “bijvangst” werd geboekt door slim gebruik te maken van automatisch berekende stuurparameters. In een van de processen is het eiwitgehalte in de droge stof van het product een kritische parameter: vanwege klanteisen, maar daarnaast ook bepalend voor het rendement van het proces. De operator test minimaal een keer per uur een monster uit het proces en stuurt op basis van de testresultaten het proces bij.
Voordat HAI in gebruik was werd er gestuurd op het laatst bekende testresultaat. De HAI logsheets maken het mogelijk om op basis van alle meetresultaten binnen de productierun en per gevulde tank het voortschrijdend gemiddelde eiwitgehalte in de droge stof te berekenen. De operators sturen het proces nu bij op basis van het voortschrijdend gemiddelde eiwitgehalte in de droge stof in plaats van op het laatst bekende meetresultaat.
Gevolg hiervan is dat de spreiding van het eiwitgehalte in de droge stof in het eindproduct aantoonbaar kleiner is geworden en de specificatie-limiet naar beneden kon worden bijgesteld. Met als resultaat, op jaarbasis een besparing van ruim € 20.000,- door minder eiwit weg te geven ten opzichte van de norm.

Eindbeoordeling van de Pilot met HAI:
• 100% van de organisatie is van mening dat de kwaliteit van de procesdata toe is genomen door het werken met HAI |
• 100% van de organisatie is van mening dat de procesdata toegankelijker is geworden door het werken met HAI |
• 100% van de organisatie is van mening dat onderzoeken van situaties waarbij procesdata buiten de specificatie was gemakkelijker en sneller gaat met HAI |
• 100% van de organisatie wil HAI blijven gebruiken |
Het vervolg
Het succes van de pilot heeft ertoe geleid dat de HAI Logsheets inmiddels voor alle afdelingen in de fabriek is uitgerold. Men is nu bezig om ook de data uit de meetinstrumenten uit het in-proces laboratorium automatisch te ontsluiten in de HAI Logsheets. Dat betekent dat ook hier flinke verbeterslagen gemaakt kunnen worden: in het verbeteren van de kwaliteit van de metingen, en door het koppelen van de meetwaarden uit het natte deel van het proces, met die van het droge deel van het proces.
Laat je inspireren
Laat je inspireren door het succes van anderen op het gebied van de digitale transformatie, data-gedreven werken en slim gebruik van data (science) in de fabriek. Denk ook aan toepassingen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reiniging, operator ondersteuning, trending, Statistische Procescontrole, in-line metingen, productie- en technologie dashboards, monitoring van utilities en duurzaamheid, en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op LinkedIn: