“Vooruit met de Geit” bij Bettinehoeve/ENS
Praktijkcase digitalisering lab met het HAI Platform in de MS Azure Cloud
“Vooruit met de Geit” bij Bettinehoeve/ENS
Bettinehoeve en Emmi Nutritional Solutions (ENS) hebben de digitalisering van hun laboratorium processen in hun fabrieken in Etten Leur voortvarend aangepakt. In hun fabrieken verwerken ze rauwe geitenmelk tot kaas, poeder, eiwitconcentraat en dagverse melk.
Ze kozen voor het HAI Platform in de Microsoft Azure Cloud: een zogeheten SaaS-oplossing, dat staat voor Software-as-a-Service. Dit is een moderne manier van softwaregebruik vanuit de Cloud, dat grote voordelen met zich meebrengt.
Software as a Service (SaaS)
Strak georganiseerde controles
“Kwaliteitsborging staat bij de kaas- en poederproducent hoog in het vaandel”, vertelt Karin van Vugt, QA/QC Manager. Dagelijks wordt een groot aantal controles uitgevoerd om de productkwaliteit en voedselveiligheid te borgen. Bedrijven die ooit te maken hebben gehad met een recall (het terugroepen van producten die al verkocht zijn in verband met voedselveiligheid, red.) weten dat de kosten hiervan op kunnen lopen van enkele tonnen tot miljoenen. Als kwaliteitsafdeling doe je er daarom alles aan om zoiets te voorkomen, en dat onderstreept het belang van kwaliteitscontroles.
Alleen al om die reden is het van belang om alle controles op dit vlak strak te organiseren. Digitalisering speelt hierbij een belangrijke rol, en dit was dan ook een belangrijke reden om te starten met de software van HAI.
Een hoger niveau
Met de digitalisering van de lab-metingen ziet Van Vugt de voordelen in de rapportages en snelheid waarmee ze informatie terug kunnen vinden en trenden. Uiteindelijk tilt digitalisering de organisatie automatisch naar een hoger niveau van prestaties: “zowel in snelheid van werken met minder fouten, als een beter overzicht”, aldus Van Vugt.
Karin van Vugt, QA/QC Manager Emmi Group:
“Uiteindelijk tilt digitalisering de organisatie
automatisch naar een hoger niveau van prestaties”
Dashboards en trends staan al klaar
Rapportages en trending bleek een onderscheidend criterium bij HAI. Van Vugt: “Een grafiek zegt immers zoveel meer dan een rijtje getallen. In veel systemen moet je best veel moeite doen om de gewenste rapportages of trends te krijgen. In de software van HAI kun je eenvoudig de dashboards zelf beheren en een deel van de rapportages en trends staat standaard al klaar. Dat gemak en die snelheid van implementeren speelde ook een rol bij de keuze voor HAI.”
Kwaliteitscontroles: chemisch/fysisch, antibiotica, microbiologie
De metingen over kwaliteit zijn divers. Dat gaat over de chemisch/fysische samenstelling van grondstoffen en eindproducten zoals melk, wei, kaas en poeders. Denk ook aan antibiotica-controles op de melk en sensorische analyses op de kaas zoals smaak, geur, textuur, etc.
Daarnaast gaat het ook over microbiologische controles op grondstoffen en eindproducten, en hygiënecontroles in de fabriek (omgevingsmonitoring, lucht- en watermonsters, etc.).
Externe laboratoria
Een deel van de monsters wordt opgestuurd naar externe laboratoria. Dat brengt een hele administratie met zich mee: welke monsters moeten wanneer opgestuurd worden, naar welk laboratorium en welke analyses moeten daarop worden gedaan? En als het externe lab de meetresultaten terugstuurt moeten deze dagelijks worden beoordeeld en geregistreerd. Ook weer een hele administratie dus.
Dit is nu allemaal geautomatiseerd met de software van HAI, waarbij koppelingen gemaakt zijn met de systemen van Nutricontrol en Qlip (en straks ook Eurofins).
De HAI software zorgt voor het geautomatiseerd aanbieden van monsters met de bijbehorende analyse-opdracht. Ook voorziet de software in het geautomatiseerd terugontvangen van de analyseresultaten van deze externe laboratoria. Dit bespaart veel tijd, en daarnaast vermijden ze hiermee de kans op fouten.
Vooruit met de geit!
Bettinehoeve / Emmi Nutrition Solutions / Emmi Group
Bettinehoeve uit Etten-Leur is marktleider in Nederland als producent van geitenkaas. Zusterbedrijf ENS, Emmi Nutritional Solutions, produceert op dezelfde locatie (biologische) geitenmelkpoeder en geiten wei-eiwit concentraat (WPC). Beide zijn onderdeel van de Zwitserse Emmi Group.
Laat je inspireren
Geïnteresseerd in meer best practices voor slim gebruik van fabrieksgegevens, vooral in de voedingsindustrie?
Laat je inspireren door het succes van anderen op het gebied van de digitale transformatie, data-gedreven werken en slim gebruik van data (science) in de fabriek. Denk ook aan toepassingen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reiniging, operator ondersteuning, trending, in-line metingen, productie- en technologie dashboards, monitoring van utilities, en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op LinkedIn: