Digitalisering topprioriteit, maar de praktijk blijft achter
Onderzoek maakindustrie laat zien: ambitie volop, uitvoering hapert
Digitalisering topprioriteit, maar de praktijk blijft achter
Onderzoek maakindustrie laat zien: ambitie volop, uitvoering hapert
Veel fabrikanten bevinden zich in een spagaat: ze erkennen de urgentie van digitalisering, maar komen moeilijk in beweging. Uit recent onderzoek van IFS (2025) blijkt dat 71% van de bedrijven in de maakindustrie zichzelf als digitale achterblijver ziet. Tegelijkertijd noemt 92% van de ondervraagde fabrikanten in het recente Zebra Technologies-onderzoek digitalisering juist een strategische topprioriteit. De ambitie is er dus zeker – er daadwerkelijk mee aan de slag is een uitdaging.

Disruptief, of stap voor stap?
Peter de Haer, Directeur van HAI, begrijpt de aarzeling bij deze fabrikanten wel. “Grote digitaliseringsprojecten roepen bij fabrikanten veel vragen op: hebben we de mensen, de tijd, het geld… en wanneer verdienen we het terug?” En hij voegt eraan toe: “Je kunt groots inzetten of kiezen voor losse specialistische applicaties — maar zonder fasering loop je óf vast in hoge investeringen, óf je eindigt met een wirwar aan losse tools. Bij HAI zien we dagelijks hoe je met de juiste fasering én slimme technologie snel resultaat boekt — met volop ruimte om op te schalen en steeds slimmer gebruik te maken van de data.”
Dan gaat het dus niet over grote disruptieve projecten, maar over een praktische aanpak die snel resultaat oplevert én toekomstbestendig is. Het HAI Cloud Platform wordt ingezet door toonaangevende producenten in onder meer de voedingsmiddelen-, chemie- en verpakkingssector.
“Je ziet in één oogopslag waar je proces afwijkt, en waar de kansen liggen om verspillingen
terug te dringen. Dat geeft rust én regie.”
Eenvoud en diepgang
Met dat inzicht vanuit de cloud krijgen operators, engineers en managers grip op het hele proces – en ontstaat de ruimte om duurzaam en tegen lage kosten optimaal te produceren.
Het succes zit in de combinatie van eenvoud en diepgang. Het HAI Cloud Platform is snel in gebruik te nemen, en groeit stap voor stap mee naar steeds slimmere toepassingen van data in de fabriek.
Juist de combinatie van data uit de besturing, weegschalen, het ERP systeem en het lab levert waardevolle inzichten om kwaliteit te verbeteren en verliezen te verminderen.
Cloud computing & Digital Twins
Interessant is ook het verschil in perspectief binnen organisaties. Waar management (94%) cloud computing als dé sleuteltechnologie zien, geven operationele medewerkers juist prioriteit aan digital twins (85%) – zo blijkt uit het IFS-onderzoek.
HAI slaat die brug: in de combinatie van operationele data met de kracht van cloud technologie.
De technologie is er. En de praktijkvoorbeelden ook. De vraag is niet óf digitalisering nodig is, maar: Hoe benut je het potentieel vandaag al – zonder de grip op morgen te verliezen?
Laat je inspireren
Laat je inspireren door het succes van anderen op het gebied van de digitale transformatie, data-gedreven werken en slim gebruik van data (science) in de fabriek. Denk ook aan toepassingen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reiniging, operator ondersteuning, trending, in-line metingen, productie- en technologie dashboards, monitoring van utilities, en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op LinkedIn: