Omgevingsmonitoring is de kanarie in de kolenmijn bij een melkpoederfabriek
Omgevingsmonitoring is de kanarie in de kolenmijn bij een melkpoederfabriek
Operations Manager Arie van Aalst had het goed voor elkaar met die gloednieuwe zuivelfabriek. Tot die ene dag in het voorjaar. Hij herinnert zich nog dat hij die ochtend op weg naar de fabriek de eerste appelbomen in bloei had zien staan. Goedgemutst parkeerde hij zijn auto naast het blinkende roestvrijstaal van de melktanks. En toen ging de telefoon…
Vanaf dat moment staat alles op zijn kop. Er blijkt een uitbraak van Salmonella Agona besmettingen onder baby’s en kinderen. Het spoor leidt terug tot zijn fabriek in babyvoeding. De productie wordt direct stilgelegd, en Arie krijgt het druk. Heel druk. Samen met het crisisteam gaat hij aan de slag om te bepalen welke productiebatches mogelijk besmet kunnen zijn. Die moeten immers uit de markt gehaald worden. Hij krijgt professionele hulp om de communicatie met overheden en pers in goede banen te leiden.
Omgevingsmonitoring is de kanarie in de kolenmijn bij een melkpoederfabriek
Grootschalig onderzoek
Dankzij hun strakke bedrijfsadministratie hebben ze snel inzicht waar de mogelijk besmette productiebatches zich bevinden. Die kunnen ze dus terugroepen. Tegelijkertijd is het onderzoek gestart om de fabriek van voor tot achter te onderzoeken om mogelijke besmettingsbronnen te detecteren. En moeten ze aan de slag met microbiologische controles over de producties van het afgelopen jaar. “Hoe kan het dat we dit niet gezien hebben?”, vragen Arie en zijn team zich af. Zolang de oorzaak niet is achterhaald, kan er geen sprake van zijn dat de fabriek weer mag gaan produceren.
Al snel wordt duidelijk dat omgevingsmonsters uit de fabriek al eerder op microbiologische besmetting hebben geduid. Maar, omdat er nooit een besmetting is vastgesteld in het melkpoeder bij de eindproductcontrole, dachten ze dat er niets aan de hand was. Ten onrechte, blijkt nu. Kleine ontwerpfouten en een foutieve reinigingsprocedure blijken de microbiologische besmetting mogelijk te hebben gemaakt. Bij droge producten, zoals melkpoeder, blijkt het echter vrijwel onmogelijk om representatieve monsters te nemen die iets zeggen over de hele partij. En zo kon het gebeuren dat besmette producten ongemerkt de markt op werden gebracht…
Omgevingsmonsters: kanaries in de kolenmijn
Dus mag je concluderen dat Arie zijn zaakjes niet zo goed voor elkaar had als hij al die tijd had gedacht.
De omgevingsmonsters waren in dit geval de kanarie in de kolenmijn.
En als hij en zijn team adequaat hadden gereageerd op de testresultaten van de omgevingsmonsters, dan hadden ze deze hele situatie kunnen voorkomen.
Het is echter te makkelijk om hen kwalijk te nemen dat ze onvoldoende overzicht hadden op het geheel.
De data die je daarvoor nodig hebt is voor deze fabriek verspreid over allerlei systemen. Grondstofkwaliteit en eindproductcontroles registreren ze in hun bedrijfsadministratie. In-procescontroles door operators staan in excel-sheets. De microbiologische metingen staan in een apart bestand van het externe lab. En de draaicondities moeten ze terugzoeken in de procesbesturingssystemen.
Dus… hoezo overzicht?
Een kostbare les
Wanneer je alle metingen die relevant zijn voor je fabriek overzichtelijk bij elkaar hebt in één database, dan heb je een goed overzicht op het geheel. En dan kun je ook de samenhang tussen die metingen en de ontwikkelingen in de tijd goed in het oog houden.
Denk bijvoorbeeld aan de samenhang tussen omgevingsmonsters en de schoonmaakfrequentie. Of de trendontwikkeling van de resultaten van omgevingsmonitoring in samenhang met de product eindcontroles. Een goede verzameldatabase en handige dashboards en analyses geven je snel de inzichten die je hiervoor nodig hebt.
Toen Arie de productie eindelijk weer op mocht starten had de bloesem al plaats gemaakt voor kleine appeltjes. Het was een kostbare les geweest.
Kijk dus verder dan alleen het blinkende roestvrijstaal. Een slimme organisatie van je fabrieksdata is misschien minder sexy, maar wel van vitaal belang!
Lees hier meer over de HAI software voor poederproductie, en in de zuivel industrie.
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: