Aviko Rixona: HAI software spin in het web voor productie
HAI software spin in het web met data uit SAP, MES, lab instrumenten en Scada
Aviko Rixona heeft de HAI software in haar aardappelfabriek in Groningen verder uitgebouwd. Alle datastromen die te maken hebben met productie en kwaliteit komen nu automatisch terecht in het dashboard van HAI. Het gaat hier om data uit de SAP bedrijfssoftware, de MES-software voor de productie-orders, de fabrieksbesturing en allerlei meetinstrumenten om de kwaliteit te controleren.
Het resultaat is subliem in zijn eenvoud: een dashboard met real-time overzicht of er op dit moment naar wens geproduceerd wordt, EN een database waarin je heel makkelijk de gewenste informatie kunt opzoeken. Waarom dat belangrijk is? En wat hen dat oplevert?
Dat leggen ze ons graag uit, daar in Warffum aan de rand van de Waddenzee.
In één oogopslag overziet laborant Jersysito de metingen
Aardappelgranulaat
Bij de Rixona fabriek in Warffum maken ze aardappelgranulaat, van… jawel… aardappels. Het productieproces bestaat uit verschillende stappen. De aardappels worden in grote volumes gewassen, gesneden, gekookt, gedroogd en gezeefd. Het eindproduct is een gedroogd aardappelpoeder. Dit aardappelgranulaat is voor Rixona het eindproduct, maar voor hun klanten een grondstof voor een range van consumentenproducten. Denk aan snackproducten zoals chips of verdikkingsmiddelen voor soepen en sauzen.
Bijsturen voor optimale eindkwaliteit
“De industrie stelt steeds strengere eisen aan de kwaliteit van dit granulaat”, meldt Hans Draijer, procestechnoloog bij Rixona. “Met een altijd wisselende samenstelling van de aardappel, is het best een uitdaging om toch elke keer de gewenste kwaliteit te halen. Dit doen we door tijdens productie aan de hand van metingen te bepalen hoe we het proces moeten bijsturen om tot de gewenste kwaliteit te komen. Dat vereist een real-time overzicht op de meetresultaten voor de operators, kwaliteitsdienst en mijzelf. Dat hebben we nu mooi geregeld met de HAI software.”
“Bovendien”, vervolgt Hans, “meten we aan het eind van een batch het uiteindelijke resultaat en kunnen we in één oogopslag zien of de geproduceerde batch binnen de normen valt. Doordat de setpoints van de hoofdparameters mee-gelogd worden is goed te zien welke aanpassingen zijn gedaan in het proces en wat het resultaat hiervan is geweest. Wel zo makkelijk voor een 24/7 proces.”
Simpel overzicht
Gerrard Meihuizen is Quality Manager in Warffum. We vragen hem wat deze automatiseringsslag hem nu heeft opgeleverd. “Ik heb nu alle informatie over productie en kwaliteit handig bij elkaar in één dashboard. Ik zie in één oogopslag waar zich afwijkingen voordoen. En als ik wat wil weten dan zoek ik het gemakkelijk op. Eenvoudig, simpel en snel. Ook trends, grafieken en het vergelijken van data is in een handomdraai gebeurd, zelfs als je geen IT-achtergrond hebt. Dat is toch ideaal voor een Quality Manager? Vroeger moest ik hiervoor allerlei verschillende systemen raadplegen, dan mis je het overzicht en het kost je ook nog eens veel meer tijd.”
Metingen automatisch gekoppeld aan de juiste batch
Gerrard’s afdeling voert een groot aantal metingen uit om de kwaliteit tijdens het productieproces strak te monitoren. Kleur- en sulfiet-metingen worden handmatig ingevoerd in de database maar het overgrote deel van de meetapparatuur stuurt de meetresultaten automatisch door naar de HAI software. Denk hierbij aan NIR-metingen en andere meetapparaten voor het meten van vochtgehaltes, viscositeit en, suikergehalte. “Dit levert een flinke tijdsbesparing op, en minder kans op fouten”, meldt Gerrard.
“Vanuit HAI was René Danker de consultant die dit project bij Rixona begeleidde”, zegt Gerrard. “Je kon merken dat René veel ervaring heeft met dit soort projecten: hij dacht goed met ons mee en kwam met allerlei praktische ideeën. Bijvoorbeeld een geautomatiseerde codering van metingen waardoor ze automatisch aan de juiste batch gekoppeld worden.”
Spin in het web
Het dashboard van HAI is dus eigenlijk een grote verzamelbak van informatie. Informatie uit SAP QM waar de kwaliteitsinspecties worden beheerd, en waar uiteindelijk ook de vrijgave moet worden geboekt. Informatie uit MES (Manufacturing Execution System), waar de productieorders worden gestart, de productielijnen worden aangestuurd en de orders ook weer gereed gemeld worden. Ook vind je in het dashboard informatie uit de meetinstrumenten, die aan de juiste batch gekoppeld moeten worden.
“De kunst is nu”, legt René uit, “om al die informatie op een logische manier te structureren zodat alle medewerkers precies die informatie bij elkaar zien die ze nodig hebben. Voor Rixona hebben we hier ook een aantal automatisch berekende waarden aan toegevoegd. Bijvoorbeeld gewogen gemiddelden van de kwaliteitsmetingen en cumulatieven op het gebied van output en stilstand. Zo heb je eigenlijk een soort real-time rapportage.”
First Time Quality
Een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor de fabriek in Warffum is de FTQ (First Time Quality). Jan Zijlstra, Plant Manager legt uit: “Deze KPI geeft aan in hoeverre het gelukt is om direct binnen product specificatie te produceren op alle belangrijke metingen. Zonder dat we batches moeten gaan mengen om tot de gewenste eindspecificatie te komen. Dat laatste verhoogt je kostprijs, en dat wil je dus voorkomen. De FTQ rapportage is daarom een belangrijke indicator hoe de fabriek draait. Met de HAI software hebben we altijd een automatische berekening van onze FTQ.”
Meer dan de som der delen
Zo is het resultaat dus méér dan de som der delen. SAP, MES, procesbesturing en meetinstrumenten vervullen ieder hun eigen rol in het aansturen en monitoren van de bedrijfsprocessen. “Met de HAI software beschikken we nu ook over een eenvoudige tool waarmee we simpel overzicht houden op het grote geheel, EN in kunnen zoomen op de details”, besluit Gerrard.
Klik hier voor meer informatie over de HAI software in de voedingsmiddelenindustrie en hier voor meer informatie over de koppelingen met SAP.
** Voor dit project werkte HAI samen met Actemium voor de integratie met MES (Plant Apps, iHistorian).
Laat je inspireren
Benieuwd naar nog meer praktijkvoorbeelden van slim gebruik van fabrieksdata, speciaal in de food industrie?
Laat je inspireren door successen van anderen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reinigingen, operator ondersteuning, data analyse, in-line meten, fabrieksdashboards, … en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op: