Digitale Ploegenoverdracht
Eenduidige digitale Ploegenoverdracht als aanjager voor Verbetering Prestaties in Productie
Eenduidige Digitale Ploegenoverdracht als aanjager voor Verbetering Prestaties in Productie Interview
“Door digitalisering van ploegenoverdracht blijft de boodschap eenduidig en foutgevoeligheid beperkt.”
Wat hebben Ploegenoverdracht, Dashboards met KPI’s (Key Performance Indicators), Ochtendoverleg en Digitalisering met elkaar te maken? Alles. Vooral als je er als productiebedrijf voor kiest om “boven op de bal” te zitten en operators nauw te betrekken bij het streven naar optimale prestaties in productie. Dat blijkt wel uit dit interview met een fabrikant die alle informatie over het productieproces in het HAI Data Platform continu verzamelt. Hij vertelt dat ze een aantal maanden geleden ook hun Ploegenoverdracht in het HAI Data Platform hebben ondergebracht, en hoe ze hier dagelijks de vruchten van plukken.

Ploegenoverdracht: op papier, in Excel, of maatwerk software?
Fabrieken waar in Ploegendienst gewerkt wordt hebben te maken met de Overdracht van de werkzaamheden door de huidige ploeg aan de ploeg die het werk van hen overneemt. Hierbij bespreken ze de productieorder die nu loopt, of de productielijn goed draait en andere bijzonderheden. In de praktijk wordt deze overdracht vaak ook vastgelegd op papier, in Excel of Word, en soms zelfs in een speciaal hiervoor ontwikkeld softwaresysteem. Dat laatste was tot voor kort het geval bij deze fabrikant: een maatwerksysteem dat echter technisch verouderd was en daardoor niet langer gebruikt kon worden.
Van handmatig vastleggen naar automatische rapportages & flexibel aanpasbaar
“Alle data over productie en kwaliteit staat bij ons in het HAI Data Platform”, vertelt de Productieleider. Dat bracht hen op het idee om de Ploegoverdracht ook daarin onder te brengen. En dat ontwikkelde zich tot een “vele vliegen in één klap”-project waarbij een belangrijk deel van de informatie nu automatisch wordt gerapporteerd, en aangevuld met handmatig ingevoerde informatie zoals verklaringen en uitgevoerde controles. Dat scheelt veel tijd en vermindert de kans op fouten. Ook ervaart hij het als heel prettig dat hij aanpassingen aan de lay-out en inhoud van de rapportage zonder hulp van een IT-specialist zelf uit kan voeren.

Continu Verbeteren
Het nieuwe systeem zorgt voor tijdsbesparing in Productie en levert belangrijke stuurinformatie op waarmee direct de gewenste correctieve acties in gang gezet worden. Het Ochtendoverleg wordt op deze manier strak geregisseerd, en biedt een uitstekende basis voor het bepalen van acties, bijvoorbeeld in relatie tot storingen, of het bijsturen van de planning als het volume afwijkt. Ook komen hieruit acties voort die gericht zijn op Verbeterprojecten. Zo helpt de nieuwe Ploegenoverdracht om Continu Verbeteren automatisch onderdeel te laten zijn van de dagelijkse operatie.
Ploegenoverdracht per afdeling en voor de hele fabriek
“We hebben ervoor gekozen om te werken met Ploegenoverdracht op twee niveaus”, aldus de Productieleider. Het eerste niveau betreft de overdracht per afdeling, bijvoorbeeld de Voorbewerking, het Hoofdproces, en de afdeling Verpakking. De operators registreren hierin de uitgevoerde controles, eventuele bijzonderheden en de aard van storingen en de acties die ze hierop hebben genomen.
“Daarnaast werken we met een Ploegenoverdracht voor de hele fabriek. Hierin worden automatisch de KPI’s van alle afdelingen samen in één overzicht automatisch gegenereerd. ” Dat is mogelijk omdat in het HAI Data Platform alle relevante informatie al beschikbaar is: informatie over productieorders en batchnummers, uit de procesbesturing, maar ook uit weegschalen, de inpaklijnen en alle kwaliteitsmetingen. En niet te vergeten: alle handmatig ingevoerde controles en metingen. In de Ploegenrapportage komt op deze manier alles samen: over Veiligheid, Kwaliteit, Kritische procesparameters, Geproduceerde en Verwerkte hoeveelheden, Afvalwater en Storingen. Dit wordt handmatig aangevuld met eventuele bijzonderheden. Vervolgens wordt dit rapport automatisch rondgestuurd naar alle betrokkenen.
Laat je inspireren
Laat je inspireren door het succes van anderen op het gebied van de digitale transformatie, data-gedreven werken en slim gebruik van data (science) in de fabriek. Denk ook aan toepassingen op het gebied van OEE, kwaliteit, vrijgave, golden batch, CIP-reiniging, operator ondersteuning, trending, in-line metingen, productie- en technologie dashboards, monitoring van utilities, en nog veel meer.
Mis het niet en volg ons op LinkedIn: